foto

ZŠ jazyků kompostuje kuchyňský odpad

Město Karlovy Vary testuje novou formu likvidace gastroodpadu. Do pilotního projektu byla zapojena Základní škola jazyků, pro kterou byl zakoupen elektrický kompostér využívající technologii GreenGood. Škola nyní veškerý svůj bioodpad přeměňuje na substrát využitelný v zahradnictví. Odběratelem substrátu je Správa lázeňských parků.

Kompostér zpracuje všechny syrové i vařené zbytky jídel. K přeměně na výživný substrát dochází do 24 hodin díky mikroorganismům ACIDULO. Technologie disponuje také nanotechnologickými filtry, které zamezí produkci škodlivých plynů. Celý proces kompostování je automatický a bezzápachový.

V kompostéru budou zpracovávány nejen zbytky ze školní kuchyně a jídelny, ale také nedojedené svačiny školáků. Ti mají ve škole k dispozici speciální odpadkové koše se sáčky z kukuřičného škrobu, do kterých mohou zbytky svých svačin odhazovat. Jednou týdně je pak předávají do školní kuchyně ke kompostování.

Instalací nového kompostéru škola předchází vzniku odpadu a zajistí ekologickou likvidaci zbytků. Šetří také náklady a čas na svoz gastroodpadu. Kompostovat zbytky jídel bude také ZŠ Poštovní, kde bude kompostér nainstalován v rámci připravované kompletní rekonstrukce jídelny.

Dodavatelem technologie je společnost JRK BioWaste Management s.r.o.