Grafika - Čas je mozek

Boj proti mrtvici: rozhledny zasvítí růžovou

Světový den boje proti mozkové mrtvici letos připadne na sobotu 15. května. Karlovy Vary a celá řada dalších měst se připojila k iniciativě upozorňující na problematiku cévní mozkové příhody, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Karlovarské dominanty – rozhledna Diana a Goethova vyhlídka – budou proto v sobotu večer osvíceny růžově. Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 2 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek, Štěpánka Loužecká, a dodává: „Vážíme si podpory měst, které podporují naší osvětovou kampaň. Přispívají tak k větší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci postiženým." 

„Karlovy Vary jsou městem zdraví, a proto jsme neváhali se ke kampani připojit. I jako lázeňské město říkáme, že prevence je vždy jednodušší, méně bolestivá a také méně nákladná, než léčení následků. To platí i zde,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.  

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, a proto je jedním z cílů kampaně zaštítěné Cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP a Českou společností intervenční radiologie ČLS JEP zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zahájí léčbu. Víc, než u kterékoliv jiné nemoci platí, že čím dřív léčba započne, tím vyšší je šance na úplné zotavení pacienta.

„Mozkovou cévní příhodu je potřeba řešit v ideálním případě okamžitě. Stačí pár hodin a následky i přes vyspělé technologie už nedokážeme zvrátit,“ vysvětluje neurolog MUDr. Igor Karpowicz. „Je nutné širokou veřejnost informovat o možnostech prevence a současně poskytnout dostatek informací, aby byli pacienti schopni cévní mozkovou příhodu včas rozpoznat.“

Krom karlovarské radnice se růžově rozsvítí Tančící dům v Praze, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, Olomoucká radnice, Sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce, radnice ve Zlíně a balkon Mahenova divadla v Brně. 

Nadační fond Čas je mozek děkuje městu Kalovy Vary za pomoc při realizaci akce. 

 

Další informace: 

  • Web: Webové stránky casjemozek.cz poskytují kromě informací o kampani i fakta o nemoci, léčbě nebo životě po mrtvici. Pravidelně jsou zde přidávány informace o všech aktivitách a pacientské příběhy. Navíc už druhým rokem úspěšně připravujeme blog Čas je mozek, kam nám přispívají osobnosti z oblastí týkající se mrtvice.
  • Facebook: Facebookový profil @casjemozek byl založen v lednu roku 2016 a už koncem prvního měsíce měl více než 900 fanoušků. Toto číslo dále rostlo a v současné době jej sleduje více než 6 tisíce lidí. Na Facebooku jsou publikovány různé zajímavosti o nemoci, nová zjištění nebo připomínky toho, jak mrtvici rozpoznat a jak člověku postiženému mrtvicí pomoci. Pomocí krátký a zábavných videí se každý měsíc snažíme komunikovat to nejzásadnější z oblasti mozkové mrtvice. Naše komunita fanoušků velmi dobře reaguje a sdílí s námi jejich příběhy a postřehy.
  • Světový den mrtvice: U příležitosti Světového dne mrtvice se snažíme přicházet s novými nápady, jak problematiku mozkové mrtvice dostat mezi co nejvíce lidí. V roce 2019 jsme přišli se zcela novým konceptem DPP pro Čas je mozek. Po Praze se vypravila speciální tramvaj s vizuály ilustrujícími příznaky mrtvice. Po celou dobu jízdy informovali cestující přítomní lékaři. Akce výrazně přispěla k rozšíření povědomí o příznacích mrtvice a možnostech účinné pomoci. Reportáže o akci přinesla velká celostátní média, celkem jsme zasáhli 5,1 milionu lidí.  V roce 2020 jsme měli v plánu realizovat tuto akci ve více krajských městech, v důsledku koronavirové situace, jsme se akci rozhodli přesunout na podzim dalšího roku.
  • Nadační fond Čas je mozek: Pořádá charitativní běhy, jejichž výtěžek je věnován na osvětovou činnost a na pomoc pacientům, kteří byli zasaženi mrtvicí. Například věnoval částku 36 100 Kč čtrnáctileté slečně Štěpánce Rytinové, kterou mrtvice postihla v pouhých čtyřech letech. Příspěvek pacientka využije na další rehabilitaci.