Minibusy

Karlovy Vary mají nové minibusy

Dopravní podnik Karlovy Vary může díky získání finančních prostředků z dotačního titulu Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ) ve výši 85 % v letošním roce zařadit do provozu nové nízkopodlažní autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se celkem o 9 nových autobusů značky Iveco. 5 z nich jsou vozidla o délce 8 metrů, s označením Dekstra bus LEF 38 CNG a další 4 jsou klasické 12 m linkové autobusy, s označením Iveco Crossway LE CNG, se dvěma dveřmi.

Náklady na pořízení nových vozů činí 45.856.000 Kč, díky dotaci 85 % však Dopravní podnik Karlovy Vary uhradí „pouze“ 6.878.400 Kč. Hodnota Dekstra busu je 3,9 mil. Kč a Crossway LE 6,5 mil. Kč.

Vozidla typu Crossway LE budou určena především pro meziměstské linky, prioritně na trase Karlovy Vary – Ostrov – Jáchymov. Vozidla typu Dekstra budou jezdit na MHD v Karlových Varech a Ostrově.

DPKV provozuje celkem 93 vozů pro zajištění městských hromadných doprav v Karlových Varech a Ostrově, dále provozuje meziměstskou, dálkovou a zájezdovou dopravu. Letošní obnovou vozového parku tak DPKV pokračuje ve 100% obsluze MHD nízkopodlažními autobusy.

Letos v červnu DPKV už omladil vozový park o další 4 vozidla typu Iveco Crossway LE a 1 vozidlo Iveco Urbanway, všechny na pohon CNG a se třemi dveřmi, určené pro MHD v Karlových Varech. Hodnota zakázky byla 31,6 mil. Kč, z toho podíl DPKV byl ve výši 4,7 mil. Kč, zbylých 26,9 mil. Kč bylo uhrazeno z dotace IPRÚ.

Předání a prohlídky nových vozidel se zúčastnila i primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová. „Jsou to úžasná auta, designově i funkčně. Věřím, že pro karlovaráky i návštěvníky bude radost jimi jezdit. Minibusy se skvěle hodí do úzkých ulic centra, projedou i tam, kde mají klasické velké vozy problém se vejít,“ ocenila.

„Jsem rád, že se daří dopravnímu podniku úspěšně modernizovat vozový park. Je to tak další krok ke zlepšení kvality dopravní obslužnosti v Karlových Varech a okolí. DPKV získal pro rok 2020 na obnovu vozového parku dotaci ve výši 65,9 milionu korun, ke které přidal z vlastních zdrojů 11,6 milionu a za ně pořídil v letošním roce 14 nových autobusů,“ říká Tomáš Trtek, náměstek primátorky, do jehož gesce DPKV spadá.

Jiří Vaněček, předseda představenstva Dopravního podniku, dodává: MHD v Karlových Varech zajišťuje 58 autobusů, z nichž 40, tedy 69 % je nízkoemisních, na pohon CNG, zbylých 28 pohání diesel. Průměrné stáří vozového parku na karlovarské MHD je 6 let. I do budoucna počítáme s pravidelnou obnovou vozového parku, abychom našim cestujícím zajistili kvalitu a pohodlí.“

„Nové vozy přinesou cestujícím několik příjemných technických řešení, které usnadní cestování. Patří sem pohodlí při nástupu díky nízkopodlažnímu vstupu, společně s dalším snížením nástupní plochy v zastávce. Uvnitř vozu cestující jistě ocení obrazovku s grafikou zastávek, klimatizaci nebo například porty USB,“ uvedl Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti. Vozidla jsou rovněž vybavena kamerovým systémem a automatickým počítáním cestujících.

DPKV plánuje i v dalších letech pokračovat s obměnou vozového parku s využitím dotačních prostředků z Evropské unie a ze státního rozpočtu.