Tvrziště Dalovice

Tvrz, divadlo, kostel a slavné vily představí Dny otevřených dveří památek

Třetí zářijový víkend patří památkám. Tradiční dny otevřených dveří si můžete užít na čtyřech atraktivních místech nejen v Karlových Varech v sobotu 19. a v neděli 20. září. V rámci Dnů evropského dědictví se můžete vypravit na zříceninu tvrze v Dalovicích, do Karlovarského městského divadla, kostela sv. Lukáše a na závěr se projdete vilovou čtvrtí Westend. Vstup na všechna místa je zdarma, připraven bude odborný výklad i doprovodný program.


PROGRAM DNŮ OTEVŘENÝCH DVEŘÍ PAMÁTEK 

Sobota 19. 9. 2020

10:00  – 12:00

Zřícenina tvrze Dalovice 

Gotická tvrz byla založena patrně již koncem 12. století na místě pravěkého sídliště. První přímá písemná zmínka o zdejší vsi a panském sídle jako loketském léně pochází až z roku 1498, kdy na zdejší tvrzi seděl Albrecht Hýzrle z Chodova. Podle některých pramenů vznikla Dalovická tvrz mimo jiné k ochraně obchodní, takzvané sedlecké stezky, vedoucí z Chebu přes Loket, Sedlec a Dalovice směrem na Žatec.

MHD:  BUS č. 17,  zastávka  Dalovice" nebo Dalovice náměstí", poté pěšky

Odborný výklad: Mgr. Jiří  Klsák

Doprovodný program: Trio Piacere  

 

14:00 – 16:00

Karlovarské městské divadlo

Karlovarské divadlo bylo postaveno na Divadelním náměstí v letech 1884–1886. Autory projektu této velkolepé novobarokní stavby byli vídeňští architekti Fellner a Helmer. Obdivovatelé skvostného novobarokního díla bývají ohromeni zejména jeho interiéry. Sochařská a malířská výzdoba vnitřních prostor dokonale koresponduje s architektonickým řešením budovy a dodává jí vrcholnou eleganci.

MHD:  BUS č. 2,  zastávka  Divadelní náměstí"

Odborný výklad: Martin Lenděl

Doprovodný program: PO – PO trio 

 

Neděle 20. 9. 2020

                10:00 – 12:00

Kostel svatého Lukáše

Anglikánský pseudogotický kostel sv. Lukáše byl postaven za finanční podpory anglických lázeňských hostů v letech 1876-1877. Evropským a možná i světovým unikátem jsou stropní sluneční a měsíční hodiny. Strop kostela má mechanicky ovladatelná okna. Důmyslným systémem se v minulosti jednotlivá okna otevírala podle aktuálního měsíce v kalendáři. Do kostela tak dopadalo světlo a ukazovalo, který je zrovna měsíc. Jedná se o ojedinělé řešení, které podle dostupných informací nenajdeme nikde jinde v Evropě a možná ani na světě.

MHD:  BUS č. 4,  zastávka  „U jezírka" poté pěšky

Odborný výklad: Libor Huml

Doprovodný program: Trio Semplice 

 

14:00 – 16:00

Procházka vilovou čtvrtí  Westend II

První honosné domy začaly růst v druhé polovině 19. století. Celé pojetí téhle části města mělo připomínat přímořské letovisko a možná i proto v ní pobývali ti nejznámější lázeňští hosté. Třeba i první československý prezident Masaryk. Ve Westendu totiž najdeme ukázky nejrůznějších, hlavně evropských slohů a stylů. První vilou vybudovanou ve zdejší lokalitě byla tzv. Královská vila vystavěná podle plánů Alfreda Kirpala. Poslední vilou v této části města je Vila Becher.

 MHD: BUS č. 4 zastávka „Krále Jiřího" (sraz ve 14:00 hod u vily Becher)

Odborný výklad: Mgr. Lubomír Zeman

Doprovodný program: Rodinné violoncellové duo Magdaléna a Petr Pitrovi