foto

Karlovy Vary navštívil premiér Andrej Babiš

Situace v cestovním ruchu a lázeňství po koronavirové pandemii a možnosti pomoci těmto sektorům ze strany státu byly předmětem dnešní návštěvy premiéra Andreje Babiše v Karlových Varech. Předsedu vlády doprovodili do české lázeňské metropole vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Společně s představiteli města v čele s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou byli ke společnému jednání přizváni ředitelé významných karlovarských hotelů, zástupci subjektů působících v lázeňství, cestovním ruchu a službách napojených na tento segment podnikání a další hosté.

O dopadech karanténních opatření a možnostech záchrany lázeňství a cestovního ruchu se debatovalo v salonku Parkhotelu Richmond.

„Velmi jsem usilovala o společné jednání pana premiéra a zástupců vlády s hoteliéry a poskytovateli lázeňských a dalších služeb, protože naše město je z osmdesáti procent závislé na cestovním ruchu a zejména zahraniční klientele. Přestože se snažíme oslovit české turisty a klienty, a prostřednictvím slevových poukazů Vary°Voucher a řady chystaných aktivit se nám to do jisté míry daří, není to cesta k plnému obnovení provozu všech lázeňských a ubytovacích zařízení. Proto chceme společně hledat další nástroje a možnosti pomoci,“ vysvětluje karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. Jak dále připomněla, Karlovy Vary uvolnily ze svého rozpočtu 50 milionů korun na podporu cestovního ruchu, zejména s cílem podpořit zachování pracovních míst  v oboru lázeňství. „Jedná se o pozice, které jsou velmi specifické a díky naší vzdálenosti od Německa velmi často poptávané právě zde. Pokud se nám nepodaří tato místa udržet, nebudeme mít v budoucnu šanci udržet lázeňství jako takové. Navíc se v důsledku pandemie a souvisejících opatření nacházíme v bodě, kdy město nemá dostatek finančních prostředků na rozvoj a investice.“

Předmětem společného jednání byly již probíhající programy vládní podpory a úlev pro podnikatele a zaměstnavatele, i nové podpůrné nástroje, která vláda připravuje.

„Diskutovali jsme o tom, jakým způsobem znovu nalákat zahraniční klientelu i domácí turisty a o pomoci státu tomuto sektoru. Zástupci lázeňských domů kvitovali již zavedený kurzarbeit i program ochrany zaměstnanosti Antivirus. V rámci vlády i koalice diskutujeme o jejich prodloužení. Sektor lázeňství je velice důležitý a my se snažíme pomoci, aby byla jistota, že lidé zde nebudou bez práce,“ uvedl k jednání premiér Andrej Babiš.

Od 1. července bude spuštěn projekt Ministerstva pro místní rozvoj na podporu českého lázeňství. Zájemci o ozdravnou nebo preventivní lázeňskou kúru získají čtyřtisícový poukaz na pobyt s léčebně rehabilitačními procedurami. „Zvolili jsme model, který je podobný systému, jež nastavily Karlovy Vary pro své slevové vouchery. Cílem našeho projektu je nejen podpořit služby v lázeňských zařízeních  a pomoci překlenout výpadek klientů způsobený pandemií koronaviru, ale také posílit zdraví populace a zvýšit chuť Čechů strávit dovolenou v lázeňských místech,“ sdělila ministryně Klára Dostálová. Hoteliérům a zástupcům lázeňských domů představila také chystaný program přímé podpory, který má provozovatelům ubytovacích zařízení kompenzovat ztráty vzniklé v důsledku uzavření jejich provozu.

Stávající situaci a orientaci na českou klientelu berou provozovatelé hotelů a lázeňských domů jako výzvu. „Pokud naučíme Čechy a mladé lidi jezdit na wellness pobyty, bude to skvělá investice do budoucna. V tomto směru je státem plánovaná kampaň a projekt slevových voucherů tou pravou investicí,“ poznamenal prezident Svatu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Tématem debaty byla rovněž pokračující úsilí Karlových Varů přivést do města veřejnou vysokou školu se programem zaměřeným na fyzioterapii, která by generovala potřebný vysoce kvalifikovaný lázeňský personál. Pozitivní odezvu měl tento plán zejména u ministra Karla Havlíčka, který přislíbil pomoc s jeho naplněním.

Vládní delegace měla na programu také návštěvu proslulé sklárny Moser a jednání s vedením společnosti.