foto

Prádzninový speciál vás zaveze do Kyselky

Od soboty 27. června bude spuštěna speciální víkendová autobusová linka č. 14 spojující Karlovy Vary s přilehlou obcí Kyselka. Společný projekt připravilo město Karlovy Vary, Dopravní podnik Karlovy Vary a zdejší výrobce minerálních a pramenitých vod, Mattoni 1873. Každý, kdo si zakoupí jízdenku na této lince, má navíc možnost bezplatného vstupu do Mattoni Muzea.

„Obec Kyselka je již od počátku domovem značky Mattoni a je nám proto ctí, že se můžeme podílet na aktivitách, které přispívají k oživení této oblasti. Věříme, že tomu napomůže i atraktivní expozice v Mattoni Muzeu,“ vysvětluje Ondřej Postránský, ředitel pro strategický marketing společnosti Mattoni 1873.

Návštěvníci se zde také mohou vydat na naučnou Mattoniho stezku „Po stopách skřítků“. V průběhu příjemné procházky zjistí mnoho informací o historii Kyselky a o budovách bývalých lázní, které postupně prochází stavební obnovou. Trasa naučné stezky je vedena z velké části po původních promenádních cestách z dob Heinricha Mattoniho.

„Za město Karlovy Vary mě velmi těší, že se podařilo navázat skvělou spolupráci s firmou Mattoni 1873. Každá možnost, jak zviditelnit náš region v této době je dvojnásob prospěšná a velmi si jí vážíme,“ říká 1. náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek. Místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti DPKV Lukáš Siřínek dodává, že tato akce navazuje na úspěšnou spolupráci započatou již roku 2017, která přinesla pozitiva jak Dopravnímu podniku Karlovy Vary, tak společnosti Mattoni 1873.

Autobus, který pojede trasu Dolní nádraží-terminál – Tržnice – Kyselka – Velichov a zpět, sveze cestující o víkendových dnech a svátcích v období od 27. 6. do 30. 8. 2020 vždy čtyřikrát denně. Cena základního jízdného speciální linky č. 14 je 40 Kč, za zpáteční jízdenku cestující zaplatí 60 Kč. Děti a osoby s průkazem ZTP a ZTP/P mají jízdné o polovinu nižší. Platná jízdenka z linky č. 14 je zároveň vstupenkou do Mattoni Muzea, kde základní vstupné činí 80 Kč. Zastávka Kyselka je umístěna u stezky vedoucí přímo k Mattoni Muzeu.


Příběh Kyselky započal před téměř 500 lety. V roce 1522 se objevila první písemná zmínka o Bukovské kyselce, jak se dříve nazývala minerální voda Mattoni. V té době si lékaři Fabian Sommer a Georg Handsch povšimli blahodárných účinků této minerální vody a dali doporučení k jejímu pití. Dobu své nynější slávy však Kyselka zahájila až v 18. století, kdy se minerální voda začala vyvážet do Karlových Varů, Vídně a Prahy. Časem věhlas léčivé vody rostl a obec Kyselka se stala oblíbeným výletním místem. Vznikly zde lázně, jejichž založení se připisuje baronu von Neubergovi. Největší slávu ale získala Kyselka až s příchodem Heinricha Kaspara Mattoniho, který zde v roce 1873 založil společnost Mattoni.

Cestu této dnes již světoznámé značky od jejího založení až po současnost mapuje Mattoni muzeum. Expozice se nachází v obci Kyselka v Löschnerově pavilonu, který původně sloužil jako provozovna pro stáčení minerální vody. Ve zrekonstruovaném areálu dnes návštěvníci naleznou řadu historických dokumentů a dobových reálií, interaktivní exponáty a moderní technologie, animované projekce i původní reklamy, rozsáhlou sbírku historických lahví a etiket a dokonce i originály soch z původního areálu lázní Kyselka.

Více na: www.mattonimuzeum.cz/ a www.laznekyselka.org/